Francuski sirevi – Mlekoprodukt
 

Francuski sirevi

Kompanija Mlekoprodukt d.o.o. je članica internacionalne grupacije Savencia Fromage&Diary, koja je nastala u Francuskoj.

Početkom pedesetih godina, nakon iznenadne očeve smrti, Žan-Noel Bongren prekida studije i preuzima porodičnu mlekaru kako bi izdržavao svoju mlađu braću i sestre. Sa četiri zaposlena, prerađenih 2.000 litara mleka dnevno i izuzetnom idejom, Bongren stvara novu oblast na tržištu: sirne specijalitete.

Godine 1956. vodeći se jednostavnim pravilima: standardizacijom, kvalitetom i diferencijacijom, Žan-Noel Bongren smišlja sir pod nazivom “Kapric bogova” (“Caprice des Dieux”) koji osvaja tržište.

Tokom šezdesetih, otvara prodajne filijale u Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj i Americi, a nakon 1975. počinje sa otvaranjem filijala za proizvodnju u Brazilu, Americi, Španiji i Australiji.

Široka rasprostranjenost korporacije, omogućila je u isto vreme i dostupnost njenih specijaliteta kod nas, u vidu brendova vrhunskih francuskih sireva: - Ile de France - Caprice des Dieux - Chavroux - Le Rustique - Saint Agur - Tartare

Brend Ile de France se može kupiti u svim većim prodajnim objektima DELHAIZE: Tempo i Maxi.

Brendovi kao što su: Caprice des Dieux, Chavroux, Le Rustique, Saint Agur i Tartare, mogu se kupiti u trgovinskim lancima Gomex, Roda, Mercator, Univerexport.


U znak sećanja na neponovljivi, glamurozni život 30-ih godina prošlog veka kada je prvi brie brodom „Ile de France“ prevezen iz Francuske u SAD prisutni su imali priliku da uživaju u mekom, zrelom siru specifične arome, poznatijem kao camembert, zatim čuvenom rupičastom ementaleru i brie-ju, francuskom „kralju sira“.